Για την Νανά…

nana

Το τελείωμα από το μέταλλο της χορδής μιας κιθάρας. Κίτρινα φύλλα που κουνιόνται στη πρώτη ψύχρα. Λίγα σύκα στο τραπέζι.  Πρέπει να φαγωθούν γιατί αλλιώς θα χαλάσουν.  Κάτι σαν τον χρόνο μου.  Έτσι κι αλλιώς θα τελειώσει.  Μόνο που αν δεν τον καλοξοδέψω, θα τον έχω στ’αλήθεια πετάξει.

Τη θυμάμαι όποτε σκέφτομαι τον χρόνο να γλιστράει σα νερό μέσα απ’τη χούφτα μου.  Τη φέρνω στο νου μου όπως της αρμόζει, όπως της αξίζει.  Γελαστή κι ελεύθερη.  Χαρούμενη να χορεύει μέσα στα πορτοκαλί μεταξωτά της.  Δε νομίζω πως γνώρισα άλλον άνθρωπο με μεγαλύτερη δίψα για ζωή, με περισσότερη αγάπη για τους γύρω της.  Καμιά φορά αναρωτιέμαι αν αγάπησε ποτέ και τον εαυτό της με την ίδια θέρμη που αγάπησε όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Αγέρωχη κι υπέροχη. Φτιαγμένη από εκείνη τη στόφα των γυναικών που όταν έμπαιναν σ’ένα δωμάτιο, τους άνηκαν μέχρι και τα τούβλα.  Άραγε ήξερε πως την έβλεπαν όλοι οι άλλοι ή όποτε κοίταγε τον εαυτό της στον καθρέφτη, έβλεπε μόνο τα λάθη της;  Δε θα μάθω ποτέ.  Δεν έχει σημασία πια άλλωστε.  Σημασία έχει πως όσα λάθη κι αν έκανε, βρήκε τον τρόπο να τα διορθώσει πριν φύγει.  Μεταξύ μας βρήκε τρόπο να διορθώσει και μερικά από τα δικά μας.

Στα τελειώματα μου είπε η μάνα μου πως είχε γεμίσει όγκους που τις πίεζαν σχεδόν όλα τα ζωτικά όργανα.  Ήθελα να της φωνάξω πως οι γιατροί έκαναν λάθος.  Οι γιατροί έκαναν λάθος!!  Ο μεγαλύτερος όγκος που είχε μέσα της, ήταν η τεράστια καρδιά της που πίεζε για 63 παρά κάτι χρόνια τον θώρακά της.

Σε λίγο θα μπει Φθινόπωρο.  Ένα Φθινόπωρο που είναι στο χαλάκι της πόρτας μου εδώ και καιρό μιας που αυτό το καλοκαίρι δεν ήρθε ποτέ.  Πάω στοίχημα πως οι βροχές κι η ψύχρα θα πιάσουν από νωρίς φέτος μα εμένα δε με νοιάζει πια.  Αυτή η ζωή δε μου έδωσε πατέρα, μα μου χάρισε 2 μανάδες.  Σήμερα αποχαιρέτησα τη μία από αυτές.  Από σήμερα ορφάνεψα λιγάκι. Κι η ορφάνια, ασχέτως καιρού, κάνει ψύχρα από μόνη της…

Advertisements

6 thoughts on “Για την Νανά…

  1. πολυ συγκινητικο σε ευχαριστω πολυ, ετσι θα την θυμομαστε παντα.

  2. Ωραίες σκέψεις! Αληθινές,βιωματικές. Πρέπει να ψάχνουμε τον εαυτό μας και να σκεφτόμαστε πως σκέφτεται ο άλλος για μας. Δείχνει οτι αφιερωσαμε χρόνο για να καλυτερεψουμε τον εαυτό μας πρωτίστως. Όσο λοιπόν εχουμε στην συμβίωση μας εναλλακτικές θεωρώ οτι δεν θα πρέπει να πιεστούμε για να μην πιεσουμε και εμεις κανέναν. Βασικό είναι να τα βρουμε με τον εαυτό μας για να μπορούμε να βγαίνουμε δυνατοί απο καταστάσεις δύσκολες που θ’αντιμετωπίσουμε

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s