Ουψ! (έκανα) μια πατάτα!

1468_02

Ναι, ναι μια πατάτα ή μάλλον μια πατάτα ακόμα. Μια πατάτα από τις εκατοντάδες , για να μη πω χιλιάδες, που θα κάνεις σε αυτή τη ζωή. Έλα! Αφού κατάλαβες τι εννοώ! Δεν αναφέρομαι στο συμπαθέστατο και πολύπλευρο ζαρζαβάτι αλλά στην μεταφορική έννοια που του έχουμε δώσει. Κοινώς στα λάθη μας! Ας το πάρω όμως από την αρχή.

Οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Για την ακρίβεια πλέον έχω αρχίσει να πιστεύω πως όλη μας η ζωή είναι το συγκεντρωτικό άθροισμα των λαθών μας! Αν το καλοσκεφτείς, αυτά είναι που μας χαρακτηρίζουν και μας διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο. Αυτά και οι απώλειές μας, όμως για τις απώλειες θα στα πω σε άλλο επεισόδιο ναι;

Πάμε πίσω στα λάθη μας λοιπόν. Από το σχολείο ακόμα από τα λάθη μας, μας έβαζαν να μάθουμε. Κάθε φορά που το αποτέλεσμα στα μισητά μαθηματικά δεν ήταν αυτό που έπρεπε, έσβηνες κι έγραφες μέχρι να βγει σωστή η άσκηση, να ακουστεί σωστά το ρήμα, να βγει εύηχη η πρόταση. Κόντευε να τρυπήσει το χαρτί από τη γόμα, γέμιζαν από κοκκινάδια του καθηγητή τα τετράδια κι εσύ το πιανες πάλι από την αρχή μέχρι να το πετύχεις. Κι αυτή είναι και η μαγεία του λάθους . Ότι μόλις το πιάσεις, μπορείς να το σβήσεις και να το ξαναγράψεις, να το ξαναπροσπαθήσεις, να το πάρεις πάλι από την αρχή! Να ξανακάνεις τις πράξεις μέχρι να σου βγει σωστά το αποτέλεσμα. Τουλάχιστον στη μία κατηγορία.

Α ναι! Ξέχασα να σου πω για τις κατηγορίες μου. Είναι τρεις! Η πρώτη έχει να κάνει με τα λάθη που διορθώνονται! Αυτά που θυμίζουν τα σχολικά σου τετράδια που μόλις ανέφερα. Είναι εκείνα που έχουν μόνο μία αποδεκτή λύση ως απάντηση και δε σε μπερδεύουν μιας που από ένα σημείο κι έπειτα ξέρεις πως η λύση τους ή η διόρθωση τους είναι μονόδρομος. Π.χ. Έκανες το λάθος μια φορά να φας κάτι που σε πείραξε στο στομάχι . Ε τώρα ξέρεις πως αυτό το συγκεκριμένο κάτι δε θα το ξαναφάς! Είδες πόσο απλό είναι;

Πάμε στη δεύτερη κατηγορία τώρα. Αυτή ίσως να είναι κι η πιο αγαπημένη μου. Είναι για εκείνα τα λάθη που δεν έχουν μια σίγουρη σωστή απάντηση. Είναι εκείνα τα λάθη που τα κάνεις για την εμπειρία, για το ταξίδι. Που δε ξέρεις που θα σε βγάλουν. Είναι εκείνα που σε πάνε σε τόπους και μέρη νοητά και μη που δε μπορούσες ποτέ να φανταστείς πως θα πήγαινες! Είναι εκείνα τα λάθη που δεν έχουν διόρθωση γιατί ίσως και να μην είναι λάθη τελικά. Είναι απλά διαφορετικές διαδρομές από εκείνες που ήθελες να πάρεις. ‘Όμως κι η ζωή ταξίδι χωρίς συγκεκριμένο προορισμό δεν είναι; Γι’αυτό σταμάτα να γκρινιάζεις και αγάπα αυτά τα συγκεκριμένα λάθη σου.

Το πιο πιθανό είναι πως θα σου δώσουν και τα μεγαλύτερα δώρα! Κάθε οικογένεια όμως έχει και κι ένα «Σπόρο του Διαβόλου». Κι ενώ οι δυο προηγούμενες «αδελφές» είναι διαχειρίσιμες , ετούτη εδώ η τρίτη δεν είναι. Στην τρίτη κατηγορία πάνε τα άσχημα λάθη. Εκείνα που δε παίρνουν διόρθωση, που δεν αλλάζουν, που δε σου κάνουν καλό και το πιο πιθανό είναι πως σε έχουν πονέσει περισσότερο κι από χτύπημα του μικρού δάχτυλου του ποδιού σε γωνία κομοδίνου.

Ωπα! Ή μήπως δεν είναι και τελείως έτσι; Οκ είναι σκληρό κάτι που δε παίρνει διόρθωση, ειδικά για έναν άνθρωπο σα κι εμένα που πιστεύω ακράδαντα πως για όλα υπάρχει λύση εφόσον το θες. Όμως και αυτά τα λάθη, τα «συμπαγή», τα αδιόρθωτα κάτι θα σου δώσουν. Από ένα δυνατό μάθημα μέχρι την απόλυτη κρίση αυτογνωσίας. Θα σου δείξουν ποιος είσαι και ποιος δεν είσαι. Τι αγαπάς πραγματικά και τι δεν αντέχεις. Τι ανέχεσαι και τι όχι. Και να σου πω και την αλήθεια μου, αυτά τα λάθη ίσως και να πρέπει να τα αγαπάς περισσότερο από όλα τα αλλά. Κι εγώ αυτά αγαπάω τελικά πιο πολύ. Τα λάθη μας εκτός από αναπόφευκτα, είναι κυρίως θέμα επιλογής. Από τη γέννησή τους , μιας που εμείς επιλέξαμε να τα κάνουμε, μέχρι την λύση και την γενικότερη αντιμετώπισή τους.

Γι’αυτό κοίτα να τα διασκεδάζεις, να τα ομορφαίνεις και να τα νοστιμεύεις όσο μπορείς. Κάτι σαν τις πατάτες! Θα τις φας που θα τις φας, μάθε τουλάχιστον να τις τηγανίζεις, ή να τις κάνεις ωραιότατο πουρέ ή ακόμα και ογκρατέν! Μη τις βράζεις απλά! Είναι βαρετό….

ΥΓ:  Κειμενάκι μου για το http://www.ihappy.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s